Logi serwera
Usunięte i edytowane wiadomości, wejścia i przejścia na kanały głosowe oraz wejścia i wyjścia członków, publikowane na twoich kanałach logów.
Co jest zapisywane
- Wiadomości
- Usunięta wiadomość z tym, kto ją napisał, gdzie i co mówiła. Edytowana wiadomość z tekstem przed i po zmianie. Masowe czyszczenie jako jeden wpis z liczbą usuniętych wiadomości.
- Głos
- Członek wchodzący, wychodzący lub przechodzący między kanałami głosowymi. Wyciszenie, ogłuszenie i transmisja nie są zapisywane.
- Członkowie
- Członek wchodzący (z wiekiem konta) i wychodzący (z datą dołączenia).
Konfiguracja
W panelu: Ochrona → Logi serwera. Wybierz kanał tylko dla personelu dla każdego rodzaju oraz kanały, które nigdy nie powinny być zapisywane.
- /serverlogs set type:<kind> channel:<channel>
- Wysyłaj jeden rodzaj logów na kanał.
- /serverlogs off type:<kind | everything>
- Przestań zapisywać.
- /serverlogs ignore channel:<channel>
- Nigdy nie zapisuj wiadomości z kanału lub z całej kategorii. Dodaj remove:True, aby zapisywać ponownie.
- /serverlogs status
- Dokąd trafia każdy rodzaj logów.
Prywatność
Discord informuje boty tylko o ID usuniętej wiadomości. Aby pokazać, co wiadomość zawierała, bot trzyma ostatnie wiadomości w pamięci przez 24 godzin, tylko na serwerach z logiem wiadomości, i nigdy nie zapisuje ich na dysku. Wiadomość starsza niż to albo wysłana przed uruchomieniem bota pokazuje się jako niezapisana.
Logi są publikowane najwyżej co kilka sekund na kanał, po dziesięć naraz, więc nalot lub duże czyszczenie nigdy nie zaleje twojego kanału logów.